Blog o sztuce życia i życiu sztuki
środa, 25 sierpnia 2010

"Wkrótce będziemy parą starych, pomarszczonych stworzeń. Nie szkodzi – im brzydsi będziemy w oczach innych, tym piękniejsi będziemy dla siebie nawzajem."
(George Eliot (Mary Enn Evans)- angielska pisarka epoki wiktoriańskiej)

Walter Dendy Sadler - angielski artysta epoki wiktoriańskiej (1854-1923)
Kiedy serce było młode (When The Heart Was Youn)
Kolorowa litografia- James Dobie
Źródło: Large Walter Dendy Sadler prints

---------------------------------------------------

Czasami zabawne, a czasami lekko ironiczne obrazy Sadlera, rozprawiające o prozie i poezji życia, wywołują cały bukiet emocji i nastrajają na rozważania.

Seria notek o twórczości tego artysty, poświęcona tematyce małżeńskiej, była opublikowana na "Kwadracie" w 2007r, kiedy dopiero zaczynałam przygodę z pisaniem bloga.

22:16, george_eliot , Nastroje
Link Komentarze (10) »
sobota, 21 sierpnia 2010

Chociaż jesień jeszcze bardzo cierpliwie czeka w kolejce, to lato powoli się kończy. Jaka szkoda...

Co łączy te wszystkie obrazy oprócz tego, że rozprawiają o lecie? Otóż łączy je nastrój, którym emanują niezwykle intensywnie.


Charles C. Curran - amerykański mpresjonista (1861-1942)
Blue Delphiniums / Niebieskie ostróżki
Źródło: http://www.bertc.com/subtwo/g82/curran.htm

 

V. Skuridin Still Life with Poppies and Phloxes 1974
V. Skuridin- Still Life with Poppies and Phloxes, 1974
Martwa natura- maki i floksy
Źródło: http://www.art-7.com/russian_paintings_74.htm


William Mason Brown_ Bounty of Peaches
William Mason Brown "Bounty of Peaches" (USA)

19:17, george_eliot , Nastroje
Link Komentarze (8) »
sobota, 07 sierpnia 2010

I kto by pomyślał, że skromny pierwiosnek, albo inaczej prymulka, może kryć w sobie tyle niespodzianek? Roślina nie tylko dekoracyjna i lecznicza, ale i jak najbardziej jadalna. Jest kopalnią witaminy C - kilka młodych listków wystarczy, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu.

Walory smakowe pierwiosnka zostały w pełni docenione przez Anglików i tu kuchnia angielska chyba prowadzi prym: do przyrządzania sałatek - młode pędy i kwiaty, do zupy typu szczawiowej- liście, do przyprawiania mięs - sproszkowany korzeń o anyżkowym aromacie, a żółte kielichy kwiatów do produkcji wina, które do dziś cieszy się wielką i zasłużoną renomą w tym kraju. Najwięcej wina z pierwiosnków produkuje się w hrabstwach, położonych w centralnej części Anglii ( Midlands).

Arthur Hopkins (British, 1848-1930)
Cowslip Wine / Wino z pierwiosnków
1909, watercolour on paper
Preston, Harris Museum and Art Gallery

Akwarela pędzla Arthura Hopkinsa "Cowslip Wine" (Wino z pierwiosnków) zaskakuje i zadziwia nie mniej, niż sam pomysł na to wino, bo tak naprawdę rozważa o czymś więcej. O stanie ducha i ciała, odurzonym niepowtarzalnym i jedynym w swoim rodzaju winem młodości. Winem o niezwykle charakterystycznym świeżym zapachu i ciut narkotycznym działaniu. Takim, jak to z pierwiosnków.

Przepis na wino z pierwiosnków ze strony Wina kwiatowe:

8,5 litra wody, 0,75kg cukru i sok z 4 cytryn należy zagotować. Wrzącym płynem zalać należy 1,5kg świeżych kwiatów pierwiosnka lub 0,5kg suszonych. Po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po dwóch dniach przecedzić i wygnieść, następnie dodać jeszcze 1kg cukru.

Oryginalny przepis pochodzący z 1817r w języku angielskim znajdziecie tu.


Cowslip (Primula veris flore rubro)........................................Cowslip Wine

Wykorzystane źródła:

Cowslip, Botanical.com

Bridgeman Art Library:
http://www.bridgemanartondemand.com/art/92553/Cowslip_Wine_1909

Kent and Sussex Wines/ Country Wines

 

09:14, george_eliot , Art Kuchnia
Link Komentarze (7) »
http://georgeeliot2.blox.pl/html Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...