Blog o sztuce życia i życiu sztuki
sobota, 23 lipca 2011

Surowo ukarać czy tylko skarcić? Rozbrajająca wierność i oddanie ze strony naszych czworonożnych przyjaciół jest ich najlepszym adwokatem.


840px × 621px

Robert Richard Scanlan (1801 – 1876) - irlandzki malarz i portretista
A clever leap! / Sprytny skok!
1847 r. Akwarela, 42 x 56cm. Prywatna kolekcja

Źródło obrazka

Tagi: animals
12:17, george_eliot
Link Komentarze (6) »
środa, 20 lipca 2011

Jak wyglądają, a raczej wyglądały ekologicznie czyste produkty? Czas teraźniejszy do nich nie bardzo pasuje, bo nawet najbardziej nowoczesne ekologiczne gospodarstwo rolne zawsze może być zaatakowane przez chemiczny deszcz lub przypadkowo "wzbogacone" przez ścieki wodne. Nigdy nic nie wiadomo, prawda?

Cofnijmy się w czasie do wieku XVIII i przyjrzymy się żywności, która gościła wtedy na stołach na przykładzie kilku wybranych obrazów hiszpańskiego malarza martwych natur Luisa Meléndeza.

Niby podobna, a jednak inna - żywność z naszych sklepów i ta sprzed przeszło 200 lat. Nie tylko nawyki żywieniowe ludzi uległy zmianie, również technologia żywienia trzody chlewnej - teraz trudno by było o kupno bekonu z taką grubą warstwą tłuszczu.


2 010px × 2 717px

Luis Eugenio Meléndez
Martwa natura z bekonem, jajkami i dzbanem
Olej na płótnie, 49 x37 cm. Muzeum Prado, Madryt

Niepryskane jabłka i gruszki może i nie mają idealnych kształtów, ale przecież nie forma się liczy.


2 717px × 2 021px

Luis Eugenio Meléndez
Martwa natura z jabłkami, gruszkami i pudełkami na słodycze, 1759 r.
Olej na płótnie, 36 x49 cm. Muzeum Prado, Madryt

W czasach, kiedy Luis Meléndez namalował poniższy obraz, czekolada była znana tylko i wyłącznie w postaci napoju, który bardzo różnił się od znanego nam dziś. Gorąca czekolada była gęsta, tłusta i bardzo kaloryczna. Słodkie tabliczki w szeleszczących sreberkach, rzecz dla nas tak oczywista, pojawiły się dopiero w drugiej połowie XIX w. Za czasów Meléndeza czekolada była rarytasem, zarezerwowanym dla ludzi majętnych i sprzedawano ją na wagę.


2 237px × 3 027px

Luis Eugenio Meléndez
Martwa natura z akcesoriami do przygotowania czekolady (Servicio de chocolate). 1770r.
Olej na płótnie, 50 x 37 cm. Muzeum Prado, Madryt

Kawałki czekolady, które widzimy na obrazie, to sprasowana nieodtłuszczona miazga kakaowa. Była bardzo gorzka i nie nadawała się do bezpośredniego jedzenia - cukier i mleko dodawano za smakiem dopiero w trakcie przyrządzania napoju. Przedstawione na obrazie naczynie ma pokrywę z otworem na trzepaczkę - czekoladę tuż po przygotowaniu ubijano na pianę, a następnie rozlewano do specjalnych porcelanowych filiżanek bez uchwytów.

Wbrew pozorom przygotowanie takiej czekolady wcale nie było łatwe - miazga kakaowa, która zawierała w przeliczeniu na masę suchą ok. 52 - 56% tłuszczu, trudno łączyła się z mlekiem, dodatkową niewygodą było usuwanie z powierzchni napoju grubej warstwy tłuszczu, wytrąconego podczas gotowania.

„Przełomem w historii czekolady stała się jej produkcja w formie tabliczki. Najpierw Holender Konrad Jan van Houten wyprodukował w 1828 r. odtłuszczone sypkie kakao, które łatwo rozpuszczało się w mleku. Potem Szwajcar Rudolf Lindt w 1879 r. tak połączył i wymieszał składniki, że powstawała smaczna masa o gładkiej konsystencji. Od końca XIX wieku wyroby czekoladowe stawały się coraz bardziej dostępne, popularne, a także wymyślne.”
(Czekolada, słodka czekolada)


Jeśli we Francji do porannej kawy podawane są gorące croissanty, to w Hiszpanii takim kultowym przysmakiem są churros. Te smażone w głębokim tłuszczu paluszki z parzonego ciasta są podawane na śniadanie w duecie z filiżanką gorącej gęstej czekolady. Prawdziwe hiszpańskie churros (takie, jak na obrazie) nie posypuje się cukrem pudrem ze względu na to, ze przy jedzeniu zanurza się je w czekoladzie.


Chocolate con Churros (obrazek - blog "Anna's recipe box ")

________________________________

Meléndez, Luis Egidio- muzeum Prado

niedziela, 03 lipca 2011


1026 x 1440px

Edward Robert Hughes (1851-1914)
Idylla Dream (Walkiria), 1902
Gwasz i pastel na papierze, 109.2 x 78.7 cm. Prywatna kolekcja

Wyobraźnia artysty, mapa Londynu i wiedza z zakresu topografii? A może lot balonem? Był 1902 rok, na podziwianie takich widoków przez okno samolotu trzeba było jeszcze poczekać.

"... pierwszymi ludźmi, którzy odbyli sterowany lot samolotem, byli Amerykanie – bracia Orville i Willbur Wright. 17 grudnia 1903 r. na wydmach zwanych Kill Devil Hills koło Kitty Hawk na wybrzeżu Atlantyku w stanie Północna Karolina wzbili się oni (każdy osobno) w powietrze zbudowanym przez siebie dwupłatowym samolotem Wright Flyer. Pierwszy z lotów silnikowej maszyny cięższej od powietrza trwał zaledwie 12 sekund, a przebyta odległość wynosiła jedynie 36 metrów." (Kalendarium - Polska.pl)

Źródło obrazka

19:26, george_eliot , Panoramy
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2
http://georgeeliot2.blox.pl/html Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...